Telefon:+36-20-9729663
E-mail:adam@hgd.hu
Elérhetõségek
  • English
  • Deutsch
  • Magyar
Tiszta energia Tiszta haszon

Családi ház hőszivattyús rendszere

A kapott adatok alapján az épületben a téli hőveszteség 9 kW, a nyári hőnyereség 4,5 kW, így a fűtési hőszükséglet ellátására 1 db Bosch gyártmányú 8,8+9 kW névleges teljesítményű hőszivattyú lett beépítve, mely a HMV igényt is ellátja. A hőszivattyú időjárásfüggő szabályozóval rendelkezik.

A hőszivattyúk primer „elpárologtató” oldalán 2 db 80 m-es egymástól 7 m távolságban lévő talajszondából nyerjük ki a szükséges hőt. A primer oldal etilénglikol alapú fagyálló hőhordozó közeggel van feltöltve.
A furatokba Ø 40x3,7 mm-es KPE csőből szondahurkot építettünk be a lyuktalpig, melynek kb. 12°C induló talphőmérsékletét felhasználva a csőhurokban keringtetjük a közvetítő. A furatokban egy hurok van elhelyezve. A szondahurkokat speciális bentonitos zaggyal vettük körbe a fúrólyukban.
A szondák az épületben található osztó-gyűjtőhöz csatlakoznak, melytől rézcsövön juttatjuk el a hőhordozó közeget a hőszivattyúig. A KPE csövek és idomok kötése polyfúziós eljárással történik.
A hűtést passzívan oldottuk meg, a hőszivattyú szonda oldalán keresztül egy hőcserélő beépítésével. A használati melegvizet a hőszivattyúban beépített 185 l-es HMV tartályba készíti.
A hőszivattyús rendszer primer oldal biztosítására 12 l-es zárt, membrános tágulási tartály, valamint rugóterhelésű biztonsági szelep kerül beépítésre. A kiépített fűtési csővezetékeket nyomáspróba alá kellett helyezni. Sikeres nyomáspróba esetén történhetett meg csak a hőszivattyúra való rákötés.

Alkalmazott technológiák: 
Talajszondás hőszivattyús rendszer
Város: 
Veresegyház
Fűtési teljesítmény: 
9 kW
Hűtési teljesítmény: 
4,5 kW
Átadás éve: 
2008