Telefon:+36-20-9729663
E-mail:adam@hgd.hu
Elérhetõségek
  • English
  • Deutsch
  • Magyar
Tiszta energia Tiszta haszon

Családi ház hőszivattyús rendszere

A kapott adatok alapján az épületben a téli hőveszteség 17 kW és a nyári hőnyereség 9 kW.

A fűtési hőszükséglet ellátására egy Buderus gyártmányú 16,8+9 kW névleges teljesítményű hőszivattyú lett beépítve, mely a HMV igényt is ellátja. A hőszivattyú időjárásfüggő szabályozóval rendelkezik.
A hőszivattyúk primer „elpárologtató” oldalán 3 db 100 m-es egymástól 7 m távolságban lévő talajszondából nyerjük ki a szükséges hőt. A primer oldal etilénglikol alapú fagyálló hőhordozó közeggel van feltöltve. A furatokba Ø40 mm-es KPE csőből szondahurkot építettünk be a lyuktalpig, melynek kb. 12°C induló talphőmérsékletét felhasználva a csőhurokban keringtetjük a közvetítő közeget melynek téli üzemi hőfoka 0°C is lehet. A furatokban egy hurok van elhelyezve. A szondahurkokat speciális bentonitos zaggyal vettük körbe a fúrólyukban.
A szondák az épületben található osztó-gyűjtőhöz csatlakoznak, melytől rézcsövön juttatjuk el a hőhordozó közeget a hőszivattyúig.
A Budapest XVI. kerületében megvalósított geotermikus fűtési-hűtési rendszer az összeállított tervek alapján a HGD Kft. kivitelezésében készült el.

A tulajdonos a beruházásra a NEP-2009 keretein belül állami támogatást nyert.

Alkalmazott technológiák: 
Talajszondás hőszivattyús rendszer
Város: 
Budapest XV.
Fűtési teljesítmény: 
17 kW
Hűtési teljesítmény: 
9 kW
Átadás éve: 
2009