Telefon:+36-20-9729663
E-mail:adam@hgd.hu
Elérhetõségek
  • English
  • Deutsch
  • Magyar
Tiszta energia Tiszta haszon

Raiffeisen Bank hőszivattyús rendszere

A monitoring rendszerrel ellátott, monovalens geotermikus földszondás hőszivattyús rendszer Budapest XV. kerületében a Raiffeisen Bank beruházásában valósult meg.

Budapest XV. kerületében egy saroktelken, egy háromszög alakú területen a bank korábban épült központjával szomszédosan történt a beruházás az épület alapterületén kívül minimális szabad telekterülettel.

A próbafúrásban geofizikai szelvényezés történt, a terület földtani felépítésének pontosítására. A területet neogén képződmények alkotják. A vizsgált területen 8 m vastag holocén és pleisztocén képződmények alatt felső-pannon korú rétegek következnek. A holocént vékony feltalaj alkotja. A holocént pleisztocén korú agyagos, homokos, kavicsos képződmények váltják fel a rétegsorban. A pleisztocént felső-pannon korú riolittufa, agyag, homok és aleurit kifejlődések követik.
2006 tavaszán vizsgáltuk az ún. in situ állapot helyreállását a fúrás után, hőmérséklet regisztrációval, ami a mélység függvényében 10-14°C volt, majd elvégeztük a TRT mérést dupla és szimpla hurokra is. Az elvégzett szondateszt eredményeit kiértékelve határoztuk meg a területre jellemző hővezetőképesség (λ) értéket, majd ezt az adatot és a kapott hőigényeket felhasználva elvégeztük a szondarendszer méretezését.

Mérés és méretezés eredménye:

Az 5 emeletből és 2 szintes mélygarázsból álló épület fűtési/hűtési valamint használati melegvíz igényét 3 db Aermec és 1 db IVT hőszivattyú látja el. A beruházás területén 80 db, 100 m-es dupla földszonda került telepítésre.

Alkalmazott technológiák: 
Talajszondás hőszivattyús rendszer
Város: 
Budapest XV.
Fűtési teljesítmény: 
450 kW
Hűtési teljesítmény: 
818 kW
Átadás éve: 
2006