• English
  • Deutsch
  • Magyar
Tiszta energia Tiszta haszon

Hőszivattyús fűtés-hűtés és melegvíz termelés

Cégünk megoldást kínál a földhő hasznosítására minőségi hőszivattyús rendszerek tervezésével és kivitelezésével

 

Világunkban központi kérdés az energia előállítás. Mindenki azon fáradozik, hogy minél olcsóbb, környezetbarát rendszereket alkosson. A fosszilis energiahordózok (szén, olaj, földgáz) világpiaci ára napról-napra növekszik, ennek következtében a rossz hatásfokú fűtési rendszerekkel egyre drágábban tudunk fűteni. Ilyenkor merül fel az igény egy újabb, jobb és olcsóbb fűtési mód alkalmazására. Ilyen fűtési mód lehet egy hőszivattyús rendszer.

A hőszivattyú működését legegyszerűbben egy fordított üzemű hűtőgépként képzelhetjük el. A hűtő egy adott térből elvonja a hőt, és állandó alacsonyabb hőmérsékleten tartja, a többlet hőt a környezetnek adja át, (házi hűtőinkben általában egy csőkígyóval a doboz hátulján). A hőszivattyú pont ellentétesen működik. Hőszivattyúnál a hőfelvétel a környezetből történik, például szonda vagy talaj kollektorban áramló fagyálló és víz keverék segítségével. A hőleadás (alacsony hőmérsékleten 35-45°C) pedig a fűtendő helység fűtésére fordítódik. Ennek a hőnek a szállítása a hűtőkhöz hasonlóan itt is hőátadó közeggel történik. A hőszivattyú legnagyobb előnye a sokszínű alkalmazhatóság, például használhatjuk: melegvíz készítésre, medencefűtésre, az épületünk fűtésére és hűtésére. A hőszivattyú működtetéséhez szükséges áramot, kedvezményes tarifán vásárolhatjuk meg, melyet GEO tarifának hívunk. A GEO tarifáról bővebb és folyamatosan frissített információt a következő honlapon találhatnak: http://www.aram.hu/geotarifa/index.html

A hőszivattyúk típusait a hőforrás alapján csoportosíthatjuk. Ez alapján a következő típusokat különböztethetjük meg:

 

Talajszondás rendszer: Általában 15 cm átmérőjű, 100 méter mély lyukat fúrunk a földbe. Ebbe helyezzük a szondát, amiben zárt rendszerben cirkulál a fagyálló - víz keverék. 

 

Talajszondás rendszer

 

Talajkollektoros rendszer: Több száz méter hosszú speciális kemény PVC köpennyel ellátott polietilén csöveket fektetnek le kb. 1 méter mélyen. Hátránya, hogy nagy felületen kell megbontani a telket a csövek lefektetésekor, ezért leginkább új építésű házak esetén jöhet szóba. Segítségével négyzetméterenként kb. 25-35W energiát nyerhetünk. Ennek nagysága függ a talaj hővezetésétől, nedvességtartalmától.

 

Talajkollektoros rendszer

 

Talajvizes rendszer: Vízkútból szivattyúval nyert víz hőjének elvonása után a vizet vagy egy másik kútba, vagy felszíni vízbe (patak, tó, folyó) vezetik. A talajvíz állandó hőmérséklete (7°C-14°C) és jó hővezető-képessége révén ideális hőforrás. További speciális alkalmazás, amikor hőforrásként egy tó vagy folyó szolgál. Ebbe helyezik el a kollektorként szolgáló csöveket.

 

Talajvizes rendszer

 

Levegős hőszivattyús rendszer: A külső levegőt ventillátorok szívják be, és a hőszivattyú fűti vagy hűti le. Hátránya, hogy a levegő hőmérséklete nem állandó, így a rendszer hatékonysága is változó, illetve a ventillátorok által keltett zaj is problémát jelenthet. Felhasználásra kerülhet még a ház pincéjének levegője is. Központi szellőztető rendszerrel ellátott, szigetelt ház esetén a kifúvásra kerülő elhasznált meleg levegő is használható hőforrásként, hővisszanyerő segítségével, melyben a kifúvásra kerülő levegő nem keveredik a befúvásra kerülő hideg levegővel.

 

Levegős hőszivattyús rendszer

 

Hulladékhő: Számításba jöhet hőforrásként a szennyvíz, és az elhasznált termálvíz. Termálvíz hasznosításra példa a harkányi gyógyfürdő, melynek 31-34 °C-os elfolyó vizét használják fel.

 

Szennyvíz hőhasznosítő rendszer

 

A hőszivattyús rendszereinket tervezéssel és kivitelezéssel együtt ajánljuk Önnek.