Telefon:+36-20-9729663
E-mail:adam@hgd.hu
Elérhetõségek
  • English
  • Deutsch
  • Magyar
Tiszta energia Tiszta haszon

Fölhőszondamező méretezés - adatgyűjtés

Hőelnyeletéses geotermikus szondateszt:

Földhőszondás hőszivattyús rendszerek tervezésének egyik fontos első lépése a hőnyerőoldali méretezés, vagyis a szükséges szondamélység, szondaszám és elhelyezkedés meghatározása.

A szondák méretezésének két alappillére, az épület hőigényének (fűtés-hűtés csúcsigény, éves energiamennyiség igény, és a felhasználás eloszlása), valamint a helyi földtani-geotermikus jellemzőinek (hőmérsékleti gradiens, hővezetőképesség és ezek térbeli változása, rétegsor) ismerete.

Családi ház ellátásához általában elegendő néhány szonda, amelyek számukból adódóan kevésbé befolyásolják egymás működését, így méretezésükhöz megfelelő a helyi rétegsor ismeretében tervezési segédletet (, mint pl. a VDI4640) iránymutatásait, táblázatait használni.

Nagyobb rendszerek esetében (kb. 30 kW teljesítménytől) a szondák számából és csoportos elhelyezkedéséből adódóan jobban befolyásolják egymás működését, kevésbé tudnak utánpótlást kapni a környezetükből. Így nagy rendszereknél nagyon fontossá válik a helyi sekély-geotermikus viszonyok ismerete, amelynek feltárására a legelterjedtebb módszer a hőelnyeletéses szondateszt elvégzése (angol rövídítéssel: TRT, Thermal Response Test). A szondateszt kivitelezéséről bővebben a Tudástár című résznél olvashat.

 

 

 

Szondatesztelő berendezés (TRT) - HGD Kft. saját fejlesztése

Nagy szondaszámnál a környezeti jellemzők és, a fűtés-hűtés arány kis változtatása jelentős különbséget eredményezhet a szükséges szondaszám tekintetében.

A pontos helyi viszonyok ismeretének hiányában – csak táblázatos értékeket használva (, amelyek elve néhány szondás rendszerekre lettek kidolgozva) – nagy méretezési hiba állhat elő, ami jellemzően jelentős alul-méretezést jelent. Ez meghiúsíthatja a rendszer működését, vagy rossz hatásfokú rendszert eredményez. Túlméretezés esetén pedig jelentős bekerülési költség növekedés adódik.

A HGD Kft. az országban az elsők között kezdett geotermikus szondateszteket végezni talajszondás rendszerekhez. Így rengeteg tapasztalatunk van ennek elvégzésében és kiértékelésében.