Telefon:+36-20-9729663
E-mail:adam@hgd.hu
Elérhetõségek
  • English
  • Deutsch
  • Magyar
Tiszta energia Tiszta haszon

BKV metró: alagúthő-hasznosítás

A BKV meglévő üzemterületei közvetlenül elérhető és szinte végtelen erőforrást kínálnak. A metró közlekedési és szerviz alagutai, a kocsiszínek, a garázsok, az irodaházak lehetőséget adnak úgy a földhő, mint a napenergia közvetlen, tehát veszteségmentes felhasználására.

Projekt leírása:

A metró meglévő és kihasználatlan hidrológiai rendszereinek (csápos kutak, víztározó rendszerek) víztömegének és hőtároló képességének kihasználására is van lehetőség. Ennek haszna például a nagy projektek elfogadhatóbbá tétele, társadalmi és szakmai téren egyaránt, a környezetvédelmi arculat megerősítse, és ha kis mértékben is, de alkalmazásukkal hagyományos energiaforrások válthatóak ki, tehát csökken a primer energiaigény. A BKV Zrt. 2009. márciusban kezdte meg a metróalagutak hőhasznosítási lehetőségeinek feltárásával kapcsolatos tevékenységét.

2010 júniusában döntés születet az É-D-i metróvonalon, a Nagyvárad téren megvalósulandó víz-víz hőszivattyús rendszer megvalósítására egy mintaprojekt keretén belül - átadás: 2010. december. Az ott üzemelő hőszivattyús rendszer a HGD Kft. tervei és kivitelezése alapján készült. A beruházásnak köszönhetően a metróállomás főbb helyiségeit immár az alagút hulladékhője hűti-fűti (13,4 - 16,3 kW), ráadásul a melegvíz-ellátáshoz is hozzájárul. Továbbá a működés alatti mérések során elkészítésre kerülő energiamérleg elemzést követően további hőhasznosítási lehetőségek feltárására is lehetőség nyílik.

A metróalagút hulladékhőjének hasznosításával – amellett, hogy kiváltjuk a villamos fűtést – hatékony energia-megtakarítást érhetünk el, ráadásul a környezetet is óvjuk.
A hulladékhő alacsony költséggel hasznosítható: az így megtermelt hő mennyiségét (kW-ban mérve), a rendszer hatékonyságát (SPF) és az általa elért megtakarítás összegét (Ft) az információs sávon napról napra Önök is nyomon követhetik! 

 
Alkalmazott technológiák: 
Kombinált és hulladékhőt hasznosító hőszivattyús rendszer
Város: 
Budapest IX.
Fűtési teljesítmény: 
16,3 kW
Hűtési teljesítmény: 
13,4 kW
Átadás éve: 
2010
Megbízó: 
BKV